Φωνή 380 Λαρισαίων-υπέρ του Εικαστικού…PART 1

Posted: April 18, 2007 in δημαρχιακά..μπλιαχ

Κατά της κατάργησης του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, τάσσονται ακόμη 380 Λαρισαίοι (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι τα ονόματα άλλων 149 δημοσιεύτηκαν στην Κυριακάτικη «Ε»), ενισχύοντας με την υπογραφή και τη φωνή τους, την αντίδραση στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Πέμπτη, στο κλαμπ του «Μύλου του Παππά», στις 8 το βράδυ θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και η περαιτέρω πορεία του Κέντρου, ενώ θα εκλεγεί και νέο Δ.Σ. στο σύλλογο Φίλων του Εικαστικού.

Στον κατάλογο των 380 Λαρισαίων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΣ των Φίλων του Κέντρου (και ακολουθεί) περιλαμβάνονται καλλιτέχνες, φιλότεχνοι, εκπαιδευτικοί, και πολίτες που ενδιαφέρονται και αγωνιούν για το μέλλον του πολιτισμού στην πόλη μας, ενώ επίκειται και η δημοσίευση ανάλογου καταλόγου με τις υπογραφές καλλιτεχνών από την Αθήνα.

ELEFTHERIA

 Από παλιότερο δημοσίευμα εφημερίδας την Μακεδονίας–>>

“Λουκέτο” στο Εικαστικό Κέντρο της Λάρισας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του φορέα καταγγέλλει τον δήμαρχο της πόλης Δριμύ “κατηγορώ” προς τη δημοτική αρχή της Λάρισας εξαπολύει με επιστολή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, Αστέριος Χλωρός, με αφορμή το “σφράγισμα” του Κέντρου πριν από λίγες μέρες. 
Αναμφισβήτητα ο φορέας αυτός υλοποίησε ένα σπουδαίο έργο μέσα στη 12χρονη θητεία του, ενώ μέσω του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων του υπουργείου Πολιτισμού ήταν συνδεδεμένος με άλλα ελληνικά και διεθνή κέντρα πολιτισμού.   Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Χλωρός, “η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου υπέκυψε στη γνωστή άγονη και ευνουχιστική τακτική του δημάρχου, ο οποίος, χωρίς να είναι ικανός να δημιουργεί νέους θεσμούς, καταργεί ή απαξιώνει, με την αλαζονεία της άγνοιας και της ημιμάθειας που τον διακατέχει, ό,τι άλλοι δημιούργησαν με κόπο και σοφία”. Αναφέρει ενδεικτικά ότι κατά τη συνεδρίαση των δ.σ. του Κέντρου και της Δημοτικής Πινακοθήκης στις 28 Μαρτίου, ενώ το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προσωρινή συνύπαρξη των δύο φορέων, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στον Μύλο του Παπά -“όπου σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου θα εγκαθίστατο οριστικά το Κέντρο”- ο δήμαρχος ανακοίνωσε την οριστική διάλυση του φορέα. Τονίζει δε ότι σε αντιδράσεις μελών των δ.σ. απάντησε “δεν ήρθα εδώ να σας ακούσω, ήρθα να σας ανακοινώσω”, ενώ την ίδια ώρα “η υπεύθυνη για τον πολιτισμό στο δήμο διαλαλούσε περίτρανα, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, τη συνέχιση του Κέντρου”.   Όπως λέει ο κ. Χλωρός, “ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ότι το υπουργείο δεν διαθέτει κονδύλια για να ανανεώσει την προγραμματική σύμβαση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του Εικαστικού αποδείχθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει και με πολύ λιγότερα χρήματα, όσα θα μπορούσε να διαθέσει και ένας μικρός δήμος”.  
Βέβαια η ελπίδα πεθαίνει τελευταία! Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ακόμη αποφανθεί για το θέμα. Όπως αναφέρει ο κ. Χλωρός, “διοικητικά στελέχη του ΥΠΠΟ μας διαβεβαιώνουν ότι οι συμβάσεις θα ανανεωθούν και ο θεσμός θα συνεχισθεί”. Παρόλα αυτά, όπως καταλήγει δηκτικά,

 “ο δήμαρχος ξερίζωσε ένα άνθος πολιτισμού από την πόλη μας. Είναι οπαδός τού ‘πονάει πόδι, κόβει πόδι’. Κρίμα που δεν έχει ποτέ πονοκέφαλο!”. Ε.Σ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, ανακοινώνοντας την κατάργηση του Κέντρου (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), διευκρίνισε ότι η προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού έχει λήξει από το 2005. Δήλωσε μάλιστα ότι «παρά τις εκκλήσεις προς το υπουργείο για ανανέωση της σύμβασης, δεν έλαβε καμία απάντηση» και ότι «δεν μπορεί ο δήμος να χρηματοδοτήσει από μόνος του τη λειτουργία του Κέντρου».Για να χρυσώσει το χάπι και να περιορίσει τις αντιδράσεις ο κ. Τζανακούλης είπε ότι πρόθεσή του είναι να λειτουργήσει ένα τμήμα Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της Πινακοθήκης…Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Σύλλογο Φίλων του Εικαστικού Κέντρου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Ο δήμαρχος μας είχε προϊδεάσει ότι θα υπάρξει συνέχεια του θεσμού… Αλλά, όπως και σε διάφορα άλλα θέματα, ο δήμαρχος φάσκει και αντιφάσκει. Αφού έγινε η δουλειά του, ανακοινώνει περίτρανα τη διάλυση του ΕΚΣΤΛ. Δεν έχει καν την ευαισθησία να το ανακοινώσει δημοκρατικά. Στην πραγματικότητα ο δήμαρχος διατάσσει τους δημοτικούς συμβούλους να αποφασίσουν».

πάλι την έκανες γμτ……  ……έλεος πια….άντε να δούμε και με το ΟΥΗΛ πως  θα τα κάνεις πάλι…..

Advertisements
Comments
  1. […] 24, 2007 · Filed under Uncategorized META TO ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s