Παγκόσμια Ημέρα κατά των πειραμάτων στα ζώα

Posted: April 24, 2007 in Ζωάκια κ άλλα ζωντανά

Η Ελληνική Φυσιολατρική Αντικυνηγετική Πρωτοβουλία (ΕΦΑΠ) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των πειραμάτων στα ζώα, αναφέρει οτι κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια ζώα, από ποντίκια μέχρι πιθήκους, βασανίζονται σε πειράματα που αφορούν ιατρική, καλλυντικά, χημικά προϊόντα, γενετική και πολεμική βιομηχανία

Καιαιαιαιαιαιαι……ΠΑΜΕ! 

EΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ 

1. Το “ηθικό” καθεστώς των ζώων

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ο σημερινός πολιτισμός αποδίδει κάποια ηθική σπουδαιότητα στα ζώα και αποδέχεται έναν βαθμό ευθύνης και ορισμένα καθήκοντα απέναντι τους.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η θέση αυτή αντανακλά σε μεγάλο βαθμό εκτιμήσεις περί της ύπαρξης κρίσιμων ομοιοτήτων και αναλογιών μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Επισημαίνει δε ότι η στάση αυτή μπορεί να κατανοηθεί και, εν μέρει τουλάχιστον, να εξηγηθεί βάσει των υφιστάμενων ομοιοτήτων του ανθρώπου με άλλα ζωικά είδη, στο επίπεδο των νευροφυσιολογικών ή/και εγκεφαλικών λειτουργιών. Εξάλλου, ορισμένα βιολογικά δεδομένα όπως η νευροφυσιολογική ανάπτυξη των οργανισμών προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία κατά την ηθική αξιολόγηση των ζώων και, πιο συγκεκριμένα, κατά τον προσδιορισμό της ευθύνης και των καθηκόντων του ανθρώπου απέναντί τους. Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν οδηγούν στην αναγνώριση των ζώων ως ηθικών “υποκειμένων”, όπως συμβαίνει σήμερα με τον άνθρωπο.Η Επιτροπή θεωρεί, κατ’ αρχήν, δικαιολογημένη τη χρήση των ζώων για ερευνητικούς σκοπούς, δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζει σε αυτά την ιδιότητα του ηθικού υποκειμένου. Τέλος, η αρχή της Βελτίωσης (Refinement) ορίζει ότι η έρευνα θα πρέπει να διενεργείται κατά τρόπο που να ανακουφίζει ή να μειώνει τον πόνο και την ταλαιπωρία των ζώων που συμμετέχουν.Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι όσο υψηλότερη είναι η νοητική κατάταξη ενός είδους, τόσο πιο αυστηροί όροι πειραματισμού πρέπει να ισχύουν.Εξ άλλου, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση των ανθρωποειδών πίθηκων, καθώς γι αυτούς όλα τα στοιχεία δείχνουν πως διαθέτουν ένα βαθμό αυτοσυνειδησίας, όπως και ο άνθρωπος.

                                                          VS

Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας

Άρθρο 12: Υποχρέωση λήψης συναίνεσης του ενημερωμένου ασθενή
Άρθρο 28: Φροντίδα ψυχικής υγείας

BOTTOM LINE….

Μόνο αν είσαι άνθρωπος ή πιθηκοειδές που να πλησιάζει τον άνθρωπο διανοητικά….έχεις επιλογές!

όλα τα άλλα..κλάφτα χαράλαμπε.το ποντικάκι σας ζητάει ταπεινά συγνώμη δε θα το ξανακάνει.

Πειραματόζωα και αδέσποτα στα “χέρια” των ανθρώπων
Tης Ράνια Γεωργάκα

Δεν είμαστε οι άνθρωποι οι μόνοι ένοικοι αυτής της ποικιλόμορφης πολυκατοικίας που λέγεται Γη. Τα ζώα διεκδικούν ό,τι κι εμείς: να ζήσουν. Πόσο όμως σεβόμαστε αυτούς τους “συνοδοιπόρους” μας;
Επιστήμονες κάθε τομέα, από την κοσμετολογία ως την ψυχολογία, χρησιμοποιούν εκατοντάδες πειραματόζωα. Η νομιμοποίηση του βασανισμού των ζώων αποκαλείται “εργαστηριακή έρευνα”, σε πολλές περιπτώσεις για να ικανοποιηθούν οι καταναλωτικές ανάγκες των ανθρώπων.
Ξεκοιλιάζονται έγκυες γάτες για να παρατηρηθεί, μέσα από τη φρίκη του πόνου, το μητρικό ένστικτο. Στα ίδια ζώα προκαλούνται σπασμοί για την μελέτη των εγκεφαλικών κυμάτων κατά τη διάρκεια επιθέσεων. Ζεματίζονται χιλιάδες ζώα για να πάρουν εκκρίσεις συκωτιού -που εμφανίζονται σε περιπτώσεις σοκ- για να μετρηθεί πόσο περισσότερο θα υποφέρουν (σε παρόμοιο πείραμα είχαν χρησιμοποιηθεί 15.000 ζώα). Σκύλοι (από ήρεμες ράτσες) υφίστανται ηλεκτροσόκ μέχρι να φτάσουν στο σημείο να επιτίθενται ο ένας στον άλλον (στα πλαίσια ερευνών για τη νεανική εγκληματικότητα!). Ζώα τυφλώνονται με οξέα ή ακτίνες λέιζερ, εμβολιάζονται με θανατηφόρους ιούς, βυθίζονται σε υγρά (για να δουν τις αντιδράσεις πνιγμού), αφήνονται σε ασιτία, δίψα, κρύο και τρελαίνονται από πόνο (γάτες πεθαίνουν χτυπώντας το κεφάλι τους σε σύρματα των κλουβιών τους μην αντέχοντας τον πόνο, πίθηκοι ξεκοιλιάζονται για τον ίδιο λόγο). Κι όλα αυτά για να πάρουμε κάποια στατιστικά διαγράμματα που στην πλειοψηφία τους είναι παντελώς άχρηστα.
Στην περίπτωση της χρήσης πειραματόζωων για την κατασκευή καλλυντικών, τα “γιατί” πολλαπλασιάζονται. Για να φορέσουμε την “υποαλλεργική και δερματολογικά ελεγμένη” μάσκαρα, κάποιες δεκάδες κουνέλια ή γάτες έχουν τυφλωθεί και κατόπιν θανατωθεί ή εγκαταλειφθεί. Πολλά πειραματόζωα (άχρηστα πλέον, καθότι έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες σωματικές και ψυχολογικές βλάβες), μετά το πέρας του πειράματος (συχνά επώδυνο), εγκαταλείπονται στην τύχη τους.
Το μέλλον ωστόσο δε φαντάζει πια τόσο δυσοίωνο. Η αντίδραση στη χρήση πειραματόζωων ανά τον κόσμο, συγκροτείται σε ιατρικούς , επιστημονικούς συλλόγους στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και αλλού.
Και στο χώρο των Πανεπιστημίων. Φοιτητές της Ιατρικής κατόρθωσαν να σταματήσουν τη χρήση πειραματόζωων σε πολλά Πανεπιστήμια της Γερμανίας. Στο Μάρμπουργκ, αναπτύχθηκε ένα πρόγραμμα προσομοίωσης σε υπολογιστή που ονομάστηκε Mac Frog. Σήμερα, 11 Πανεπιστήμια έχουν εγκαταλείψει εντελώς τη χρήση ζώων, ενώ σε άλλα 7 η χρήση τους είναι προαιρετική. Στην Ιταλία, νόμος επιτρέπει στους φοιτητές να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε πειράματα με ζώα. Στη Σουηδία, υπάρχει παρόμοια διευθέτηση από το 1983, ενώ στην Ολλανδία, αν και δεν υπάρχει σχετικός νόμος, δίνεται η δυνατότητα άρνησης πειραμάτων σε ζώα, κατά τη διάρκεια των σπουδών. Την ίδια στιγμή που (βάσει των στοιχείων των αντιζωοτομιστών ερευνητών) διακρίνεται μια τάση συρρίκνωσης των πειραμάτων σε ζωντανούς οργανισμούς, όλο και περισσότεροι ασθενείς και γιατροί ενδιαφέρονται για εναλλακτικά και ολοκληρωτικά θεραπευτικά συστήματα.

(Αναδημοσίευση αποσπασμάτων άρθρου από το φοιτητικό site: http://www.amfitheatro.gr

 

Τι είναι το διεθνές standard?

Το διεθνές standard για το σήμα «Μη δοκιμασμένο σε ζώα» είναι ένα διεθνώς αποδεκτό standard για το πώς καθορίζεται ότι ένα καλλυντικό ή προϊόν περιποίησης είναι «Μη δοκιμασμένο σε ζώα». Το standard σχεδιάσθηκε από  έναν διεθνή συνασπισμό φιλοζωικών οργανώσεων, από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βόρειο Αμερική, συμπεριλαμβανομένων και του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για την Κατάργηση των Πειραμάτων στα Ζώα (European Coalition to End Animal Experiments) και του Συνασπισμού για την Ενημέρωση των Καταναλωτών για τα Καλλυντικά (Coalition for Consumer Information on Cosmetics). Οι οργανώσεις, που μαζί με την Ε.Φ.Α.Π. (Ελληνική Φυσιολατρική Αντικυνηγετική Πρωτοβουλία), υποστηρίζουν το standard είναι οι ακόλουθοι: {…….}Το standard προσφέρει μία ευκαιρία ιστορικής σημασίας στις βιομηχανίες καλλυντικών και ειδών περιποίησης να προβάλουν την επιλογή τους να σταματήσουν τα πειράματα στα ζώα και είναι η πρώτη φορά που φιλοζωικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, ομόφωνα συμφώνησαν  στο τι καθιστά ένα προϊόν «Μη Δοκιμασμένο σε Ζώα».

Γιατί χρειάζεται ένα διεθνές standard;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανταποκρινόμενο στη μαζική πίεση φιλοζωικών οργανώσεων και καταναλωτών από όλη την Ευρώπη, πρότεινε να απαγορευθεί το εμπόριο καλλυντικών που δοκιμάζονται σε ζώα. Συνειδητοποιημένοι καταναλωτές πίστεψαν, δικαιολογημένα, ότι τα πειράματα στα ζώα ανήκαν πλέον στο παρελθόν. Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η ανακοίνωση της αναβολής αυτής  της απαγόρευσης σήμαινε ότι τα πειράματα σε ζώα για καλλυντικά και είδη περιποίησης θα συνεχισθούν έως τον επόμενο αιώνα. Το μέλλον αυτών των ζώων βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της βιομηχανίας καλλυντικών  και των καταναλωτών που αγοράζουν τα προϊόντα της. Η Ε.Φ.Α.Π. σε συνεργασία με τις υπόλοιπες οργανώσεις που υποστηρίζουν αυτή την καμπάνια, καλεί βιομηχανία και καταναλωτές να θέσουν από κοινού τέλος σ΄αυτά τα μάταια και χωρίς λογική βάση πειράματα. Στο παρελθόν, φιλοζωικές οργανώσεις και εταιρίες καλλυντικών που ισχυρίζονται ότι ακολουθούν τη λογική του «Χωρίς Βαρβαρότητα» – (Cruelty Free), λειτουργούσαν με διαφορετικά κριτήρια η κάθε μία, γεγονός που οδήγησε σε σύγχυση συνειδητοποιημένους πολίτες. Πολλές εταιρίες δηλώνουν στις συσκευασίες τους ότι «Αυτό το Προϊόν δεν Δοκιμάσθηκε σε Ζώα», ενώ εξακολουθούν να δοκιμάζουν σε ζώα τα συστατικά των προϊόντων τους.Το Διεθνές Standard που αφορά στο «Μη Δοκιμασμένο σε Ζώα» στοχεύει στη μείωση του αριθμού των ζώων που υπόκεινται σε πειράματα, πιέζοντας τους προμηθευτές να παρέχουν συστατικά που δεν έχουν δοκιμασθεί σε ζώα, είτε από τους ίδιους, είτε από τρίτους κατ΄εντολήν τους. Αυτό το βήμα προόδου βάζει τέλος στις συζητήσεις για το ποια κριτήρια είναι τα καλύτερα  και μας δίνει την δυνατότητα να αφοσιωθούμε στην ουσιαστική μας προτεραιότητα που είναι η καμπάνια κατά των ίδιων των πειραμάτων, με την υποστήριξη διεθνώς αναγνωρισμένων εταιριών καλλυντικών οι οποίες δεν διεξάγουν πειράματα σε ζώα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα θέσει τέλος στις διάφορες διασπάσεις στον κόσμο της βιομηχανίας καλλυντικών και το κίνημα προστασίας των ζώων. Συνέχεια….Άκου τώρα πράμα….

Οι υποχρεώσεις της μονάδας πειραματοζώων του Ε.Ι.Π. είναι

 • Η διασφάλιση της γενικής φροντίδας, περιποίησης, στέγασης και υγιεινής διαβίωσης των ζώων του Ε.Ι.Π.
 • Η εκτροφή ζώων για να χρησιμοποιηθούν ειδικά σε πειράματα των τμημάτων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ ή και άλλων οργανισμών ή ατόμων που έχουν την έγκριση για πραγματοποίηση πειραμάτων, χορηγουμένη από την οικεία Νομαρχία με εισήγιση της αρμόδιας Περιφερειακής Κτηνιατρικής Yπηρεσίας.
 • Ο μικροβιολογικός και γενετικός έλεγχός των αποικιών ζώων, κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Η λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποκατάσταση το ταχύτερο δυνατόν κάθε διαταραχής που διαπιστώνεται.
  1. Ολα τα πειράματα πραγματοποιούνται με την μέγιστη προσπάθεια να αποφεύγεται ή να μειώνεται η ενόχληση, το στρες και ο πόνος των ζώων μέσω της χρήσης παυσίπονων ή αναισθητικών μετά από την συμβουλή του κτηνίατρου του Ινστιτούτου

  Για να ρθούμε και στο τσακίρ κέφι λίγο …δείτε αυτό. και….

  αυτό..             ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

  Άντε..τα λέμε.

  χρήσιμες συνδέσεις  http://www.pets.gr, http://www.tetrapodologein.gr, http://www.theanimalrescuesite.com, www.paw-europe.org

  περιττό να πω ότι :όσοι διαφωνείτε  ή βρίσκετε  άνευ νοήματος τη διακύρυξη και τα δικαιώματα των ζώων είστε αμόρφωτοι,βούρλα,καθυστερημένοι,βλαμμένοι,καραγκιόζηδες και ηλίθιοι.και κάντε μου μήνυση χέστηκα.
  Advertisements

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

  Connecting to %s