γιατί…Ο Αέρας του Βόλου…είναι κοντά

Posted: April 26, 2007 in Uncategorized

 

Στη χθεσινή συνάντηση των μεγαλοστελεχών της ΑΓΕΤ με τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι διευθυντές της εταιρίας ισχυρίσθηκαν ότι το πετ-κοκ δεν ρυπαίνει και ότι φυσικό αέριο δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν γιατί πολύ απλά δεν τους συμφέρει οικονομικά. Μήπως έχουν την καλοσύνη μιας και βρίσκονται στο Βόλο να μας απαντήσουν στα εξής ερωτήματα;

1) Πώς λειτουργούν και με ποιο καθεστώς τα λατομεία παραγωγής πρώτης ύλης;

2) Ποιος ελέγχει τα μη «επικίνδυνα» όπως τα χαρακτηρίζει η εταιρία απόβλητα που χρησιμοποιεί;

3) Ποιος ελέγχει τις αέριες εκπομπές επικίνδυνων ρυπαντών από την παραγωγή κλίντερ και τσιμέντου;

4) Ποιος ελέγχει την υγεία των εργαζομένων (επικίνδυνες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στο αίμα τους);

5) Ποιος ελέγχει τα υγρά θερμικά απόβλητα που είναι ένα εκατομμύριο κυβικά – στον όποιο αποδέκτη;

 6) Ποιος ελέγχει τη λάσπη από τον «βιολογικό» καθαρισμό των υγρών αποβλήτων;

7) Ποιος ελέγχει την ποιότητα των καυσίμων που χρησιμοποιούνται; Pet coke, κάρβουνο, μαζούτ.

8) Ποιος ελέγχει την ποιότητα της ιπτάμενης τέφρας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τσιμέντου; Ποια η συγκέντρωση της ραδιενέργειας σε αυτή;

9) Ποια είναι η κοινωνική ευθύνη της εταιρίας και πότε ανακοίνωσε στο κοινό (άρθρο 12 της 22912/1117/6-6-06 απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, και Δημόσιας Διοίκησης) τα στοιχεία παραγωγής και ρύπανσης του περιβάλλοντος;

Η χθεσινή ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για την αερορύπανση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, μπορεί να μην προσθέτει καινούργια στοιχεία στα ήδη γνωστά, αποτελεί το επιστημονικό επιστέγασμα των ανησυχιών που εκφράζονται με ιδιαίτερο έντονο τρόπο που τον τελευταίο καιρό από τους πολίτες, τους τοπικούς φορείς, τις οικολογικές οργανώσεις και πλήθους επιστημόνων.
Οι μόνοι που δεν ανησυχούν είναι τα μεγαλοστελέχη της ΑΓΕΤ, τα οποία περί άλλων τυρβάζουν. Αντιμετωπίζουν τα πάντα μέσα από το πρίσμα των οικονομικών μεγεθών.
Αρνείται η εταιρία να ξοδέψει περίπου 10 δις δραχμές προκειμένου να τοποθετήσει τρία υβριδικά φίλτρα. Αρνείται να δαπανήσει ένα μέρος των υπερκερδών της, την ώρα που τα παιδιά του Βόλου είναι στην πρώτη κλίμακα πανελλαδικοί σε ρινικές παθήσεις, σπαστικές βρογχίτιδες και άσθμα!
Ας το αποφασίσουν τώρα συναινετικά οι κύριοι της ΑΓΕΤ, γιατί πολύ σύντομα θα αναγκαστούν να το κάνουν υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας και τότε δεν θα τους αρέσει, γιατί η πίεση σε κανέναν δεν αρέσει. Εδώ είμαστε για να δούμε πόσο υπολογίζουμε τις ζωές των γενεών που έρχονται.
Υ.Γ. Ακόμα και αν αποδεδειγμένα η ΑΓΕΤ δεν είχε την παραμικρή ευθύνη για την αερορύπανση, για λόγους ψυχολογίας της τοπικής κοινής γνώμης θα έπρεπε να έχει υιοθετήσει την καλύτερη τεχνολογία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s