Μην μας προκαλείτε …

Posted: October 12, 2007 in και που λες Νώντα,Τσιμπίδα...κτ

από Θέλω να πω μια γνώμη

Τις τελευταίες ώρες παρακολουθώ με έκπληξη να εξελίσσεται συστηματικά από συγκεκριμένους κύκλους εκτός διαδικτύου (συνεπικουρούμενη από μερίδα των μέσων ενημέρωσης) μια επιχείρηση απαξίωσης των ενεργών πολιτών του διαδικτύου και της blogoσφαιρας. Εκτοξεύονται κατηγορίες για δήθεν «βρώμικα blogs» , για «πόλεμο» στην blogoσφαιρα, για κτυπήματα κάτω από τη μέση στο διαδίκτυο. Οι κατηγορίες αυτές αναπαράγονται προκλητικά από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, διαστρεβλώνοντας σε απίστευτο βαθμό τον πραγματικό πολιτικό διάλογο που γίνεται στο διαδίκτυο.

Σαν blogger αλλά και σαν ενεργός πολίτης του διαδικτύου (και όχι μόνο) θέλω να πω τα εξής :

1. Είναι πιστεύω κοινή θέση όλων των ελλήνων ιστολόγων ότι το διαδίκτυο γίνεται σιγά σιγά το σημαντικότερο εργαλείο πολιτικής παρέμβασης των πολιτών από κάθε διαφορετική αφετηρία με κοινό στόχο τις απαραίτητες αλλαγές και προοδευτικές ανατροπές στην ελληνική κοινωνία. Ένα εργαλείο που – μέσα από την οριζόντια επικοινωνία – μας δίνει την αντικειμενική πληροφόρηση και την ισότιμη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και τελικά λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Νιώθουμε στο διαδίκτυο ένα πιο ασφαλές περιβάλλον να πούμε την γνώμη μας, την όποια γνώμη μας και να συζητήσουμε με γνωστούς και αγνώστους. Αυτό το “ασφαλές περιβάλλον” δεν το αισθανόμαστε στην πραγματική κοινωνία των εξαρτημένων Μέσων Ενημέρωσης και της δήθεν «αντικειμενικής» δημοσιογραφίας.
2. Η ανωνυμία στο διαδίκτυο και στην blogoσφαιρα – αν και δεν με καλύπτει προσωπικά απόλυτα, έτσι όπως ορίζεται σήμερα – είναι μια κατάκτηση. Η ανώνυμη (αλλά πολύ περισσότερο η επώνυμη) στάση και θέση στο διαδίκτυο είναι ισότιμες και σεβαστές, αρκεί να μην προσβάλουν την προσωπικότητα του άλλου. Η blogoσφαιρα έχει κατακτήσει παγκόσμια τη δυνατότητα να αυτορρυθμίζεται και να απομονώνει όσους δεν ακολουθούν αυτή τη βασική αρχή.
3. Είναι εντυπωσιακό ότι ανασύρεται για μία ακόμη φορά το θέμα της ανωνυμίας, όταν τα περισσότερα blogs που ασχολούνται με το θέμα είναι επώνυμα ή υπογράφονται από ψευδώνυμα που οδηγούν από μόνα τους στο όνομα του προσώπου που τα χρησιμοποιεί. Ας μου πει επιτέλους κάποιος ποια είναι αυτά τα ανώνυμα και υβριστικά blogs, να τα καταδικάσω και εγώ.
4. Η συμπεριφορά των Ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης να αναπαράγουν τέτοια «σενάρια πολέμου» αποδεικνύει για μια κόμη φορά ότι τους φοβίζει ότι ο ανώνυμος (αλλά συχνά και επώνυμος) πολίτης-χρήστης δεν περιορίζεται πια στην διαμαρτυρία του μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του, αλλά συντονίζεται χωρίς όρους και κανόνες και με άλλους συν-ιστολόγους και -το κυριότερο – μεταφέρει τη γνώση, την πληροφορία και την (εξόχως πολιτική) άποψη που αποκομίζει από το σερφάρισμα του και στην πραγματική κοινωνία που ζει, αποκτώντας έτσι το προνόμιο να διαμορφώνει και αυτός συνειδήσεις. Τους φοβίζει που χάνουν το αποκλειστικό προνόμιο του “opinion maker” από έναν τρόπο και μέσο έκφρασης που δεν υπολόγιζαν μέχρι σήμερα.
5. Τα όσα, καταδικαστέα, γράφτηκαν και γράφονται τον τελευταίο καιρό για διάφορα θέματα (και πριν τις βουλευτικές εκλογές και τώρα) σε blogs , που στην πλειοψηφία τους εμφανίστηκαν πολύ πρόσφατα, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να χρεωθούν στο σύνολο των Ελλήνων bloggers , ούτε να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την ύπαρξη «βρώμικου πολέμου». Το μέλλον θα αποδείξει περίτρανα , ποιοι είναι «περαστικοί» και «περιπλανώμενοι κλόουν» και ποιοι θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του (κάθε μορφής) ειλικρινούς διαλόγου και στη συνέχεια.

Advertisements
Comments
  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Η κοινωνία πρέπει να λειτουργήσει στη βάση της, με ό,τι σήμερα της προσφέρεται, δηλαδή με το διαδίκτυο.http://hassapis-peter.blogspot.com

  2. THEODORE says:

    http://www.karsilamas.blogspot.com

    Πόσα θέλουν για να μας τρελλάνουν οι….Πασόκοι?

    http://www.karsilamas.blogspot.com

  3. Με κατι τετοιες δηλωσεις τους βλεπω να πηγαινουν κατα διαολου…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s