Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs

Posted: March 3, 2008 in Γενικότερα..., και που λες Νώντα,Τσιμπίδα...κτ

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.

 • Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
 • Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
 • Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).

Oλόκληρο το δελτίο τύπου ΕΔΩ
Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους.
Και μαζί με τις υπογραφές των ιδιοκτητών blogs εννοείται υπογράφει και το divaynne.wordpress.com

Comments
 1. Εχουμε την υποψία

  ….ότι αυτοί οι θρασύτατοι τύποι σκοπεύουν να καταργήσουν τις εκλογές και στο μέλλον να αυτοδιορίζονται.

  Εξηγούμαστε:

  Μετά την γνωστή ιστορία με τον “βασικό μέτοχο” και την διεθνή ξεφτίλα που επακολούθησε φαίνεται οτι τα βάζουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πολίτες.

  Πρώτα βέβαια τα έβαλαν με αυτούς που τους στηρίζουν, τις 5-6 οικογένειες που τους κρατούν στην εξουσία σε αντίθεση με την κοινή γνώμη.
  Τώρα τα βάζουν με αυτούς που τους… εκλέγουν! Τα βάζουν με τους πολίτες και τα δικαιώματά τους.

  Αν αυτό δεν είναι τα πρώτα βήματα ενός δικτατορικού καθεστώτος, τότε σίγουρα είναι αντικείμενο υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος για κάθε ειδικευμένο στην σχιζοφρένεια ψυχίατρο.

  Αφήνοντας τον προβληματισμό αυτόν να αιωρείται, θα θέλαμε να υποβάλουμε ένα ερώτημα προς τον Αγιατολάχ Θοδωριτζάν Ρουσσοτζανί:

  -σύντροφε αξιωματικέ προπαγάνδας, η επιβολή της μαντήλας για όλους τους Έλληνες πολίτες, θα γίνει με το νομοσχέδιο Χιώτη για τα blogs όπως φημολογείται, ή θα ενσωματωθεί σε αυτό της υγείας όπου ο εν λόγω φίλος σας σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχει και προϋπηρεσία; Θα υπάρχουν και διατάξεις σχετικές με την παιδεραστία για την οποία έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος έτερου κατηγόρου των blogs;

  φχαριστούμε, πλάκα έχετε…


 2. […] Το Διαδίκτυο προσφέρει παράλληλα και τη δυνατότητα ιδιωτικής και άρα απόρρητης επικοινωνίας που προστατεύεται από τα άρθρα 9, 9Α και 19 του Συντάγματος και από τις αντίστοιχες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και γενικότερα του διεθνούς δικαίου. Η διαφορά ανάμεσα στην αποστολή π.χ. ενός email και στην ανάρτηση ενός σχολίου σε blog, είναι ακριβώς η διαφορά ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα του Διαδικτύου. […]
  Ευάγγελος Βενιζέλος

  ——————–
  Δικό μας σχόλιο:
  στην τελευταία πρόταση είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι. Τα blogs είναι επικοινωνία ομάδας, είναι δημόσιος μεν χώρος αλλά ιδιωτικής συζήτησης, δεν είναι δημόσια πηγή επίσημης ενημέρωσης, ως εκ τούτου θεωρούμε την θέση ΒΒ εχθρική για τα blogs και τους bloggers.

  Περισσότερα εδώ.


 3. >Εχθρική η θέση Βενιζέλου για τα blogs και τους bloggers.

  Από το blog του ΒΒ διαβάζουμε:

  […] Η διαφορά ανάμεσα στην αποστολή π.χ. ενός email και στην ανάρτηση ενός σχολίου σε blog, είναι ακριβώς η διαφορά ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα του Διαδικτύου.
  Ευάγγελος Βενιζέλος […]

  __________________

  Δικό μας σχόλιο:

  Στην τελευταία πρόταση είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι. Τα blogs είναι επικοινωνία ομάδας, είναι δημόσιος μεν χώρος, αλλά ιδιωτικής συζήτησης! Κάτι σαν να “υπαγορεύουν” τι θα μπορεί να πει κάποιος στην παρέα του σε ένα εστιατόριο ή στους φίλους του σε μια βόλτα στο πάρκο.

  Τα blogs δεν είναι δημόσια πηγή επίσημης ενημέρωσης, ως εκ τούτου θεωρούμε την θέση ΒΒ εχθρική για τα blogs και τους bloggers.

 4. janokary says:

  Διαβάστε την Έρευνα της Public Issue για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα συμφωνα με την οποία
  1.113.000 έλληνες διαβάζουν blogs ή άλλα sites για την ενημέρωσή τους.

  http://www.publicissue.gr/128/iom-media-2007/#4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s