Επίκαιρο ντοκυμανταιρ στο Μεσογειακό φεστιβάλ-Χατζηγιάννειο

Posted: April 3, 2008 in Γενικότερα..., και που λες Νώντα,Τσιμπίδα...κτ

Σήμερα Τετάρτη είπα να πάω στο Μεσογειακό φεστιβάλ κινηματογράφου στο Χατζηγιάννειο,πέρα απο μια συνέντευξη που είχα να κάνω, εκατσα να δω και το «Μυστικά και Ψέματα» του Σταύρου Στάγκου….Για το οποίο θα σας ρίξω μια περίληψη και ας μην σας αρέσει.
Στις 3 Δεκεμβρίου του 1984, μία τρομακτική χημική καταστροφή στο εργοστάσιο φυτοφαρμάκων της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας UNION CARBIDE, στη Μποπάλ της Ινδίας, συγκλόνισε τον κόσμο: 8.000 νεκροί τις πρώτες 3 μέρες μετά το ατύχημα, 25.000 μέχρι σήμερα, 120.000-150.000 χρόνια ασθενείς (τερατογενέσεις, αύξηση των καρκίνων, οφθαλμολογικά, γυναικολογικά, πνευμονολογικά και ψυχολογικά προβλήματα), διάλυση του κοινωνικού ιστού, χρόνια μόλυνση του περιβάλλοντος, συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό που διαδραματίζεται ως τις μέρες μας στη Μποπάλ. Οι δικαστικοί αγώνες που συνεχίζονται ακόμη στην Αμερική και την Ινδία απλώς αποκαλύπτουν τη διαπλοκή της χημικής βιομηχανίας με την αμερικανική κυβέρνηση και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις χώρες του Τρίτου Κόσμου οι πολυεθνικές. Το φοβερό αυτό γεγονός, οι επιπτώσεις του στον άνθρωπο και το περιβάλλον, το ιστορικό των διαπλοκών, καθώς και όλα όσα περιστρέφονται γύρω από αυτό μέχρι σήμερα, είκοσι τρία χρόνια μετά την «επόμενη μέρα» -κι ενώ τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη- αποτελεί το θέμα αυτού του ντοκιμαντέρ.
Τα γυρίσματα έγιναν στην Ινδία, την Αμερική και την Αγγλία. Παράλληλα με το πλούσιο αρχειακό υλικό, στο ντοκιμαντέρ μιλούν πολίτες της Μποπάλ, πρώην στελέχη και εργαζόμενοι της UNION CARBIDE, ακτιβιστές, ειδικοί πάνω στην ιατρική, νομική και περιβαλλοντική πλευρά του θέματος, όπως ο καθηγητής του ΜΙΤ Noam Chomsky (Νοάμ Τσόμσκι)o δικός μας Νόαμ…, ο καθηγητής του Warrick University Uprenda Baxi (Ουπρέντα Mπάξι), o υπεύθυνος των χημικών εργαστηρίων της Greenpeace Ευρώπης David Santillo (Ντέιβιντ Σαντίγιο) κ.α.

Περισσότερα στοιχεία και για τον σκηνοθέτη εδώ

Βέβαια το πιο ενδιαφέρον είναι οτι προχώρησε και παραπέρα πχ ανέφερε το reach για το οποίο θα δείτε περισσότερα εδώ ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα ελέγχονταν η επικινδυνότητα των χημικών στα εργοστάσια και την παρέμβαση του φίλου μας του Μπους όπου στέλναν φαξ στις πρεσβειες ώστε αυτό να μην προχωρήσει…Δείτε αυτό πχ…

It has a neat little store of information on the current European initiatives to protect their consumers ( REACH program ) and relates American govt and businesses responses to it. (It may or may not surprise you that the Bush administration sent lobbyists (even including Colin Powell!)
to push against raising standards

Μήπως, λέω μήπως είναι λίγο επίκαιρο?Για σκεφτείτε Εργοστάσιο λιθάνθρακα, πετ κοκ, εργοστάσιο βιοαιθανόλης..Μήπως δεν έχουμε ιδέα τι μας γίνεται και τρώμε κυριολεκτικά και μεραφορικά ότι σερβιρίζεται?

Think..

Advertisements
Comments
  1. kosmetsas says:

    καμιά πρόσκληση έχεις ;;;; 😛 😛 😛

  2. divaynne says:

    δε θέλει προσκληση ρε τζάμπα μπαίνεις ! αει έλα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s