Η Ελλάδα παραδόθηκε

Posted: May 17, 2008 in Κυβερνητικά, Σκατούλες

Του Αγίου

Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι το κράτος θα μπορούσε να παίξει με επιτυχία ρόλο επιχειρηματία.

Ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα έπρεπε να κλειστούν στο καβούκι τους και να συνδιοικούνται από κυβερνητικούς εγκάθετους και συνδικαλιστικούς πατερούληδες.

Άλλο αυτό όμως και άλλο η πρωτοφανής στην Δύση πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή να ξεφορτωθεί δημόσιες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία ανάπτυξης της χώρας, υπό τους όρους που θα συνέφεραν την ελληνική κοινωνία.

Η πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom αποτελεί, ίσως, το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση του ηγέτη-Καραμανλή δεν επέλεξε απλώς έναν εξειδικευμένο συνεργάτη στο μάνατζμεντ, αλλά πούλησε την επιχείρηση και το δικαίωμα των Ελλήνων να επιλέξουν τον τρόπο ανάπτυξης της χώρας, στον πιο κρίσιμο μάλιστα τομέα του παγκόσμιου συστήματος.

Όταν μια χώρα παραδίδει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών σε μια άλλη χώρα, ουσιαστικά, είναι σαν να παραδίδεται η ίδια σε αυτήν.

Σημειώστε, ότι τα κράτη δεν διαλύθηκαν ακόμη και ότι υπάρχουν και λειτουργούν για να υπερασπίζονται τις επιμέρους κοινωνίες.

Κάποιοι, όμως, βιάζονται ιδιαίτερα και ας είναι πρωθυπουργοί κρατών που «υπερασπίζονται» τα συμφέροντα όχι και τόσο ισχυρών κοινωνιών!

O κ. Καραμανλής είναι πλέον εμφανές ότι αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική με όρους παράδοσης. Τα ίδια κάνει με την περίφημη «πολιτική των αγωγών», τα ίδια και με την υπόθεση ξεφορτώματος κρίσιμων τομέων, όχι απλώς της οικονομίας, αλλά της ίδιας της ύπαρξης της χώρας.

Ήθελα να ήξερα δίχως τον έλεγχο στις τηλεπικοινωνίες, τι κράτος μπορεί να υπάρξει!

Δεν εννοώ ότι οι ξένοι θα μάθουν τα μυστικά μας και άλλα τέτοια φαιδρά, υποστηρίζω ότι στον σύγχρονο κόσμο κανένα κράτος δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμα, ως φορέας πραγματικής εξουσίας και όχι απλώς ως ταμπελίτσα στον ΟΗΕ, εάν δεν μπορεί να ασκήσει πολιτικό έλεγχο στις τηλεπικοινωνίες.

Ο κ. Καραμανλής θεώρησε προφανώς ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να είναι από τα πρώτα που θα διαλυθούν, καθώς οι τηλεπικοινωνίες σήμερα δεν είναι αυτό που ήταν χθες: αποτελούν την μοναδική υποδομή που αυξάνει δραματικά την υπεραξία και συμβάλουν καθοριστικά στην οικονομική, τεχνολογική, πολιτισμική και εν τέλει πολιτική εδραίωση μιας χώρας στο διεθνές σύστημα.

Ο αρχηγός της ΝΔ είναι εμφανές ότι δεν βλέπει την χώρα ως κράτος – πόσο μάλλον ως κοινωνικό κράτος – αλλά ως χώρο. Κάτι σαν οικόπεδο εκτός σχεδίου που θέλει να το εντάξει στο σχέδιο κάποιων άλλων κρατών.

Κάποτε είχαμε επισημάνει ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι πολλαπλά επικίνδυνη, κυρίως επειδή πολιτεύεται ασυνείδητα, καθώς δεν θα τολμούσαμε να πιστέψουμε ότι συνειδητά εκχωρεί τον δημόσιο χώρο – και όχι απλώς ρόλους του κράτους – σε ιδιώτες και άλλες χώρες.

Δεν μπορώ, όμως, να μην επισημάνω στο σημείωμα αυτό και την αδυναμία της αριστεράς να απογαλακτιστεί από το ιδεολόγημα του κρατισμού και να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα ζωτικών για την ανάπτυξη της κοινωνίας αγαθών αποσυνδέοντας τα από την κρατικιστική αντίληψη που συνέχει τις σχέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πράγματι, εάν η αριστερά ξεχώριζε πολιτικά το δημόσιο από την κρατική, αυταρχική εξουσία, τότε η δεξιά δεν θα είχε που να σταθεί!

Εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε με μία μεταβολή (μεταρρύθμιση) στην κρατική λειτουργία, αλλά με εκποίηση του πλέον δυναμικού δημόσιου αγαθού.

Αυτή είναι η δραματική πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει η ελληνική κοινωνία να πληροφορηθεί.

Η Κυβέρνηση-Καραμανλή, σεμνά και ταπεινά, δεν μεταβάλει απλώς τα όρια της κρατικής-παρεμβατικής εξουσίας – πράγμα το οποίο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αλλά μειώνει δραστικά τον χώρο άσκησης πολιτικής και τα όρια της δημόσιας σφαίρας.

Δεν παραδίδει λοιπόν μέρος της κρατικής εξουσίας, αλλά το πλέον ζωτικό τμήμα του δημοσίου πού όφειλε να αξιοποιήσει δημιουργικά (πολιτικά) για την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Μετά το σκάνδαλο Μαξίμου-Ζαχόπουλου είχα ισχυριστεί ότι ο κ. Καραμανλής «έκλεισε» ως πρωθυπουργός. Σήμερα, μετά από το «ξεφόρτωμα» του ΟΤΕ υποστηρίζω ότι η ΝΔ «έκλεισε» ως κυβέρνηση.

Διαλύστε και τη βουλή… να πάει στο διάολο, αφού δεν μπορεί να προστατεύσει τη χώρα. Εννοώ να πάμε αμέσως σε εκλογές και όχι να την καταργήσουμε!

Δεν φταίει ο κοινοβουλευτισμός για αυτή την κατάσταση, δεν μπορεί όμως η πολιτική έκφραση του 30,4% του εκλογικού σώματος να παραδίδει το δημόσιο. Δεν νομιμοποιείται να το κάνει με καμία λογική ή ηθική.

Υπάρχει, πέραν όλων των άλλων, και σοβαρό πρόβλημα στην νομιμοποίηση της εξουσίας μέσω του υπάρχοντος συστήματος κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης και διάρθρωσης της εκτελεστικής εξουσίας.

Δεν το βλέπετε;

grbloopers

Advertisements
Comments
 1. Βαλεμε τα χερια μας και βγαλαμε τα ματια μας…

 2. bloopers says:

  Οι περιστάσεις επιβάλλουν μια ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος και της δεξιάς, της παράταξης των προβλημάτων, που με κομματική προβατοκρατία (μπεεε) αποφάσισε να ξεπουλήσει την Ελλάδα ώστε να παρατείνει λίγο τον πολιτικό της βίο.

  Δεν πάει άλλο πια, είναι ανάγκη οι προοδευτικοί πολίτες, ανεξάρτητα από την κομματική μας προτίμηση, να πείσουμε τα κόμματα που μας αντιπροσωπεύουν να σοβαρευτούν παραμερίζοντας άλλα δευτερεύοντα και να συνεισφέρουν στην διάσωση μιας πατρίδας που έχει πωλητήριο από την ΝΔ.

  Επιτέλους κύριοι και κύριοι πάσης κομματικής ταυτότητας, συνεργαστείτε μη σας επιβάλλουμε ΕΜΕΙΣ αυτή τη φορά όχι κομματική, αλλά την πειθαρχία της κάλπης (προς πάσα κατεύθυνση), την αυστηρότερη όλων.

  Δεν μπορεί το 30% να ξεπουλάει τη χώρα και εμείς, το 70%, να τους παρακολουθούμε αδρανείς κι ανίσχυροι!!!

  snb

 3. bloopers says:

  …κι ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δείχνει μια διάθεση συγκαταβατική για την από κοινού αντιμετώπιση της επαναδιάλυσης του κράτους, οι “δικοί μας”, μας απογοητεύουν και μας φέρνουν συχνά-πυκνά σε δύσκολη θέση.

  Μήπως είναι η ώρα να φάνε από ΕΜΑΣ, τους Πολίτες, τα μπινελίκια τους να τελειώνουμε; Αίσχος πιά! Από την μία μαλακία στην άλλη!

  Συγχαρητήρια στην “ομάδα” σας για τα χθεσινά γκολ.

  Να κόψουν το λαιμό τους οι “προπονητές” να κατεβάσουν “εθνική” γιατί θα τους πάρει και θα τους σηκώσει – όχι από τους χούλιγκαν των άλλων αλλά από τους “φιλάθλους” της ίδιας τους της ομάδας.

 4. bloopers says:

  Ρε παιδιά, πάνε καλά αυτοί οι ταλιμπανικοί σας;

  Μα τι κάνουν οι μαλάκες, εκστρατεία υπέρ της ΝΔ;
  Φοβούνται μήπως ΔΕΝ αποτύχε το ΠαΣοΚ και δεν γίνουν χαλίφηδες στη θέση του “χαλίφη”; Τι είναι αυτοί ρε…

  Σας μεταφέρω τμήμα από το “πόνημα” του γνωστού “πίσινους” βενιζελοταλιμπανου, συστηματικού υβριστή του αρχηγού σας και του ΣΥΡΙΖΑ.

  Θαυμάστε ένα μαλάκα:

  Από τον Μητσοτάκη που επιχείρησε να ξαναγράψει την ιστορία της Αποστασίας τη σκυτάλη πήρε ο Κωνσταντόπουλος. Ο απηνής διώκτης του ΠαΣοΚ και «γενικός εισαγγελέας» της αντιπολίτευσης την εποχή που το ΠαΣοΚ βρισκόταν στην κυβέρνηση ξαναβγήκε στο προσκήνιο (που λέει ο λόγος…), ζητώντας να τεθεί τέλος (!) στον ανταγωνισμό ΠαΣοΚ – Συνασπισμού και να κατεβούν μαζί στις εκλογές για να μην παραταθεί η ηγεμονία της ΝΔ. Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού δεν εξήγησε γιατί θέλει να διώξει τη ΝΔ από την εξουσία, έπειτα από τόση προσπάθεια που κατέβαλε για να τη φέρει εκεί.

  for the copypaste
  ”PASOK poisonous”

  Τα θερμά μας αποχωρητήρια στον “πίσινους”, θερμότατα, μόλις φρεσκοχεσμένα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s