ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΠΚΑΣ «Φιλότιμος μπορεί να είμαι, αφελής όμως όχι…»

Posted: June 2, 2008 in Γενικότερα..., και που λες Νώντα,Τσιμπίδα...κτ

…είπε ο Γιατρός…

«Παρεούλες», «γεύματα», «καφέδες» και άλλου είδους συνευρέσεις δεν είναι πολιτική, είναι ανοησίες που έχουν μόνο ημερομηνία λήξης..

“Όποιος δεν ακολουθεί το πνεύμα της ομάδος παραιτείται…”

“Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί να αμφισβητήσει τον επικεφαλής της παράταξης..”

Κύριε Σάπκα, σας βλέπω χαμογελάτε… Είμαστε στα δύο χρόνια αντιπολίτευσης και μένουν ακόμα άλλα δύο για τις εκλογές, όμως στην παράταξή σας φαίνεται ότι υπάρχουν τριγμοί… Έτσι δεν είναι;

-Οι εκλογές του 2006 είχαν σαν αποτέλεσμα η παράταξή μας να πάρει ένα ποσοστό του 40,5% που για τα δεδομένα εκείνης της στιγμής θεωρείται και είναι μια επιτυχία.Η όλη πολιτική μας φιλοσοφία που είναι η φιλοσοφία προοδευτικών ατόμων και ατόμων με ανοιχτό πνευματικό ορίζοντα, είναι ότι τόσο η αντιπολίτευση όσο και η δημοτική αρχή πρέπει να ξεφύγουν από τα κρυσταλλοποιημένα σχήματα των μαμούθ και να αποκτήσουν τον χαρακτήρα που τους πρέπει. Δηλαδή τον κινηματικό χαρακτήρα που σημαίνει εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων, ενεργοποίηση μεγάλης μερίδας του κόσμου, ενασχόληση με τα πάντα μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.Αυτού του είδους η πρακτική αναπόφευκτα συγκρούεται με νοοτροπίες που θέλουν θεσμικά σχήματα να αντιπαλεύονται μεταξύ τους σε μια αρένα, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και η υπόλοιπη πόλη να τους παρατηρεί, άλλοτε αμήχανη, άλλοτε με απορία και αραιά και που να επιβραβεύει κάποια έξυπνη ατάκα… Όλα αυτά μέχρι να περάσει ο χρόνος να φθάσουμε στο τελευταίο εξάμηνο όπου αναγκαστικά θα απευθυνθούμε στους παλιούς μας συντρόφους και θα τους πούμε ότι «ήσουνα και συ εδώ», – αλλά μάλλον ως θεατής – και θα απαιτήσουμε πάλι την ενεργοποίησή τους, η οποία βέβαια έτσι απαξιωμένη θα έρχεται όλο και λιγότερο και όλο και με μικρότερη όρεξη για συμμετοχή στα πράγματα.
Αυτό είναι ένα μοντέλο αναχρονιστικό, αποτυχημένο. Αυτό έδειξε η πράξη και η ζωή. Ο,τι δηλαδή έγινε μέχρι τώρα δεν είχε ευτυχές αποτέλεσμα.

Δηλαδή αυτό είναι που δημιουργεί εντάσεις και «τριγμούς»;

-Εν μέρει ναι. Οι διαφορετικές απόψεις για τη λειτουργία μιας συλλογικότητας που είναι ο Δήμος δημιουργούν εντάσεις.Υπάρχουν στελέχη της παράταξης που πιστεύουν ενδεχομένως ότι ο ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου είναι η κινητήρια δύναμη της όλης παράταξης και οι υπόλοιποι ακολουθούν.
Αυτό, για μας είναι λάθος, δεν είναι κινηματικό, είναι συντηρητικό.
Υπάρχουν στελέχη της παράταξης που πιστεύουν στη μοναδικότητά τους. Αυτό είναι ναρκισσιστικό και ματαιόδοξο.
Ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα και το οργανωτικό μας σχήμα, είναι κάτι που πολυσυζητήθηκε και ψηφίστηκε από τις ολομέλειες της παράταξης όπου όλα τέθηκαν υπό κρίση. Αυτά που κάνουμε δεν είναι ούτε καινοτομίες, ούτε επαναστατικά σχήματα. Είναι κάτι που γίνεται παντού γιατί η τοπική πολιτική είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με την ενασχόληση όλων σε ρόλους ευθύνης, με την ενεργοποίηση – αν είναι δυνατόν – όλων όσων ασχολήθηκαν με ρόλους και δράσεις.

Πάτε να μου… ξεφύγετε κ. Σάπκα, και θα σας το θέσω πιο ωμά: Υπάρχει αμφισβήτηση στο πρόσωπό σας;

-Η δικιά μου υποψηφιότητα το 2006 προέκυψε από μια απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του κινήματος, η οποία ας πούμε ότι έχει και την ευθύνη της ενασχόλησής μου με τα πολιτικά δρώμενα της πόλης μας.
Η υποψηφιότητά μου προφανώς ακύρωσε σχέδια και φιλοδοξίες πολλών στελεχών του χώρου και όχι μόνο, οι οποίοι, σωστά και δίκαια έχουν το δικαίωμα σε φιλοδοξίες και σε σχεδιασμούς.
Η επιτυχία που είχαμε στις εκλογές σίγουρα δεν οφείλεται μόνο στη δική του παρουσία. Ήταν αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων και μια περίτρανη απόδειξη ότι η πόλη επιθυμεί και ενδιαφέρεται για μια τέτοια πολιτική αλλαγή.
Όλα αυτά επιβάλλουν σε όλους εμάς συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές. Σίγουρα στελέχη που επένδυσαν ελπίδες σε μια προσωπική τους παρουσία αισθάνθηκαν να ανατρέπονται οι προσωπικοί τους σχεδιασμοί. Αυτό όμως είναι ήσσονος σημασίας γιατί κάθε προσωπικός σχεδιασμός μπροστά στο συλλογικό καλό της πόλης είναι εντελώς ασήμαντος.

Καλά όλα αυτά, αλλά μου φαίνονται θεωρίες. Εδώ είναι σαφές ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Υπάρχει δηλαδή οργανωμένη αμφισβήτηση στο πρόσωπό σας.

-Μετά από δύο χρόνια επίπονων προσπαθειών καταφέραμε να συγκροτήσουμε στην πόλη μια παράταξη δημοκρατική, προοδευτική, ανοιχτών μυαλών και οριζόντων με ομάδες εργασίας, με ομάδες που ασχολούνται με τις συνοικίες, με συντονιστικές επιτροπές, ένα δηλαδή πραγματικό πολιτικό κίνημα στην πόλη που να μπορεί να στηρίζει την αντιπολίτευση στο σημερινό άθλιο καθεστώς της δημοτικής αρχής και να είναι ικανό να διεκδικήσει, να συνεργαστεί, να συνομιλήσει, να καλλιεργήσει ενδεχόμενα συμμαχίες, έτσι ώστε να υπάρξει πράγματι η ποθούμενη αλλαγή στο Δήμο της Λάρισας.
Όλη αυτή η υπόθεση έχει ξεκάθαρους κανόνες. Κανείς δεν είναι τέλειος, τίποτα δεν είναι έτσι ώστε να μην επιδέχεται βελτίωση.
Αλλά, όποιος είναι μέλος αυτής της παράταξης και πιστεύει ότι μπορεί παραλλήλως, παραπλεύρως, εκ των έξωθεν να δημιουργήσει ομάδες και ομαδούλες, να αμφισβητήσει, να εκθέσει, να συκοφαντήσει, να μειώσει, να απαξιώσει μια τεράστια συλλογική εργασία που έγινε είναι καταδικασμένος όχι μόνο να αποτύχει, αλλά και να απαξιωθεί ανεπανόρθωτα στην πόλη.
Όλοι είμαστε υπό κρίση στην ομάδα μας, αλλά αποκλειστικά και μόνο μέσα στα δεδομένα συλλογικά όργανα.Κριτική από τα κανάλια και τις παραπολιτικές στήλες είναι ασυγχώρητο, απαράδεκτο και αδιανόητο να γίνεται.
Αυτό, όταν γίνεται δεν τιμά αυτούς που το κάνουν, προσβάλλει μια συλλογικότητα που αποτελείται από δεκάδες ανθρώπους – ενεργούς πολίτες και περιφρονεί έναν τεράστιο κόσμο που ελπίζει σ’ εμάς και στην ικανότητά μας να αλλάξουμε προς το καλύτερο την πόλη.Aυτά αποτελούν πρακτικές ανήκουστες που πρέπει να απομονώνονται και να μην επαναλαμβάνονται.

Πάμε λοιπόν και στα τελευταία γεγονότα, καθώς μάλλον αποφεύγετε ξεκάθαρες απαντήσεις. Ο κόσμος έξω μιλά για «μαζώξεις», «μυστικά δείπνα», «καφέδες» και πολλά άλλα. Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε τι εννοώ…

-Φιλότιμος μπορεί να είμαι, αφελής όμως δεν είμαι. Και εγώ ανήκω σε όλο αυτόν τον κόσμο που και αυτιά έχει και εφημερίδες διαβάζει. Όμως η θέση μου ως επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης είναι ιδιαίτερη.
Η θέση του επικεφαλής δεν είναι ποτέ υπό αίρεση. Είναι δεδομένη. Όποιος είναι επικεφαλής του συνδυασμού, αν πετύχει γίνεται δήμαρχος, αν δεν πετύχει είναι επικεφαλής της παράταξης.
Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί να τον αμφισβητήσει.
Εάν υπάρχουν προβλήματα γιατί κάποιος μπορεί να μη συμμερίζεται την ίδια πολιτική φιλοσοφία της παράταξης ή να θέτει υπό συζήτηση σε μια ολομέλεια ή εάν είναι τόσο διαφορετικές οι απόψεις του μόνον ένας τρόπος υπάρχει: Αυτός της αποχώρησης ή της παραίτησης.
«Παρεούλες», «γεύματα», «καφέδες» και άλλου είδους συνευρέσεις δεν είναι πολιτική είναι ανοησίες που έχουν μόνο ημερομηνία λήξης.

Όποιος έχει κάτι να πει το λέει ανοιχτά στα όργανα και ή πείθει ή αν δεν πείθει, ακολουθεί το πνεύμα της ομάδας ή παραιτείται. Δεν υπάρχουν «μεσοβέζικες λύσεις».

Κύριε Σάπκα, τώρα γίνεστε σαφής. Την επόμενη μέρα με δεδομένα όλα αυτά πώς τη βλέπετε;

-Μια εκλογική επιτυχία του 40,5% εκπέμπει αναπόφευκτα και μηνύματα. Ένα από αυτά είναι ότι ο επικεφαλής αυτής της προσπάθειας θα ήταν αδιανόητο πρώτον να παραιτηθεί για να γυρίσει στην εργασία του και στην οικογένειά του ή να επιλέξει άλλους τομείς της πολιτικής σκηνής.
Θα ήταν μια ασυγχώρητη προδοσία. Ο ρόλος μου είναι να υπάρξει αντιπολίτευση δημιουργική, παραγωγική, εμπεριστατωμένη και πάνω από όλα με αξιοπρέπεια.
Τώρα στις επόμενες εκλογές εάν αυτός ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας θα είναι πάλι υποψήφιος δεν θα έπρεπε να ήταν ζήτημα των ημερών.Όποιος το θέτει μάλλον ακολουθεί ατομικές προσωπικές στρατηγικές που δεν τιμούν την αξία της συντροφικότητας και της συλλογικότητας.
Στη διετία που μας πέρασε, ο κόσμος που μας πίστεψε έκανε και κάνει καθημερινά αισθητή την παρουσία του με εκδηλώσεις αγάπης, συμπαράστασης, απαίτησης που είναι και εξαιρετικά συγκινητικό που δεν μπορεί κανείς να το παραβλέψει.
Όλα αυτά τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Όπως επίσης είναι αμοιβαία η αγάπη, η εκτίμηση προς όλους αυτούς τους απλούς ανθρώπους που μας στηρίζουν ποικιλοτρόπως.
Δεν θα τους εγκαταλείψω ποτέ.

Του Δημήτρη Βάλλα

Σχόλιο Divaynne: τέλος.αυτά.αυτό το τελευταίο θέλαμε να ακούσουμε μόνο απλά.Αυτονόητα πράγματα που έπρεπε να παν σε κάθε ..αυτί… και αυτό που ταιριάζει είναι “αμα θες να φύγεις φύγε αμα θες να κάτσεις κάτσε” αλλά θα κάτσεις καλά άμα κάτσεις…Όταν το επίπεδο συλλογικού αισθήματός σου, κύριος, είναι υπο του μηδενός δεν έχεις θέση που-θε-να.Απολύτως πουθενά και καθόλου χρήσιμος δεν είσαι στην πόλη σου. Κι αν πιστευεις κυρά μου οτι μπορεί να σουν και …βουλευτίνα ή υπουργός τότε τα μπογαλάκια σας και τραβάτε για τις επόμενες βουλευτικές να ικανοποιήσετε εκεί την ψηφοδελτιομανία σας.By the way, δουλειά δεν έχετε?

Πράγματα αυτονόητα και που ένα νήπιο θα καταλάβαινε αλλά μάλλον η ωριμότητα σε αυτούς πάει αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία…Και αν αντλείτε το ..θράσσος σας απο το πλήθος σταυρών που πήρατε τότε καμία διαφορά δεν έχετε με τη νέα δημοκρατία που επαναλαμβάνουν το “νωπή λαική εντολή, οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν” και που εμείς οι πασόκοι ακούμε και γελάμε γιατί προφανώς δεν μπορείς να στηρίζεσαι σε μερικά..σταυρουδάκια.Και φυσικά το ίδιο ισχύει για τον Γιάννη μόνο που δεν κάνει χρήση του αποτελέσματος για προσωπικούς σκοπούς και για προβολή οεο, γκέγκε?.Άσε που και να το κανε δεν σας παίρνει εσάς τους..λοιπούς.γιατί πως να το κάνουμε..άλλο..παρολίγον δήμαρχος και άλλο δημοτικός σύμβουλος γιατί παρολίγον δήμαρχος είναι ένας…δημοτικοί σύμβουλοι..πολλοί…

Advertisements
Comments
  1. Magdalena says:

    Divayne eisai gia to pou.so kai mono… Pare me kanena thlefwnaki na ta poyme.

    #)($*! Sta lega egw oti o giatros tha fygei me skymmeno to kefali. Kai an de stamathsei h blakeia soy tha deis kai xeirotera

    To stoixhmataki poy legame isxyei akoma pisteuw??? Mwro moy ateleiwto de tha se xortasw, phres kai kilakia apo oti vlepw twra teleytaia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s