Φεύγει κι αφήνει πίσω του συντρίμιαααααα (χωρίς τάσεις αυτοκτονίας…)

Posted: July 26, 2008 in Γενικότερα..., Κυβερνητικά, Νουδου ούστ

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος!
Εεεεε μα πια! Τα παιξε ο άνθρωπος.Μπράβο κύριε Χρήστο.Ηρωική έξοδος με αιτία.οχι σαν μερικούς μερικούς που κάθονται στα αυγά τους μπας και αλλάξει το….σκηνικό και βολευτούν λίγο καλύτερα.(παρομοίωση σαν τις κλώσσες…)
Διαβάζουμε στον Κήρυκα

Με μία αιφνιδιαστική επιστολή που ο ίδιος την χαρακτηρίζει ως “κραυγή αγωνίας” ο υπεύθυνος αγροτικού της νομαρχιακής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σιδερόπουλος υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Βασίλη Μπατζηλιώτη. Αφορμή στάθηκαν δύο θέματα: η επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων στους αγρότες αλλά και το θέμα της βιοαιθανόλης, για τα οποία ο κ. Σιδερόπουλος ασκεί δριμύτατη κριτική στο κυβερνών κόμμα.
Ο πρώην – πλέον – υπεύθυνος αγροτικού της Ν.Δ. χαρακτηρίζει “άτολμα” τα υπουργεία που υπέγραψαν την ΚΥΑ για το πετρέλαιο προσθέτοντας ότι “τα συναρμόδια υπουργεία φάνηκαν άτολμα και χωρίς την απαιτούμενη πολιτική σκέψη και βούληση να στηρίξουν τους πολίτες της υπαίθρου, για τους οποίους κάνει πολύ συχνά αναφορές ο ίδιος ο πρωθυπουργός”. Μάλιστα, χαρακτηρίζει την απόφαση για τους συντελεστές “απαράδεκτη” και λέει χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να αποσυρθεί” ενώ δε για τη μετατροπή του ζαχαρουργείου, ο κ. Σιδερόπουλος τονίζει πως “τρία χρόνια σχεδόν μετά την επίσημη εξαγγελία δημιουργίας των εργοστασίων παραγωγής βιοαιθανόλης, βρισκόμαστε σε πλήρες αδιέξοδο”.
Η απόφαση του “γαλάζιου” στελέχους, όπως ήταν αναμενόμενο, ταρακούνησε τόσο τη νομαρχιακή επιτροπή όσο και τη Ρηγίλλης, με στελέχη και από τις δύο πλευρές να προσπαθούν έστω και την ύστατη στιγμή να πείσουν τον κ. Σιδερόπουλο να ανακαλέσει την παραίτησή του. Ωστόσο, ο τελευταίος αρνήθηκε πεισματικά να αλλάξει άποψη, θεωρώντας πως υπό τις παρούσες συνθήκες η παρουσία του στο αξίωμα του υπεύθυνου αγροτικού δεν θα προσέφερε τίποτε.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Σιδερόπουλου προς τον κ. Βασίλη Μπατζηλιώτη έχει ως εξής:
“Κύριε Πρόεδρε,
Με την επιστολή μου αυτή προς την Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Νομού Λάρισας και εσάς προσωπικά, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την επιστροφή φόρου πετρελαίου που αφορά όλους τους αγρότες της Ελλάδος αλλά και το χρονίζον πρόβλημα της λειτουργίας του εργοστασίου της Βιομηχανίας Ζάχαρης και τη μετατροπή του σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης, σας ενημερώνω ότι δεν επιθυμώ πλέον να συνεχίσω να προΐσταμαι της Γραμματείας Αγροτικού της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας.
Η απόφαση αυτή είναι απόρροια του δυσμενούς κλίματος που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής του νομού μας και έχει στόχο να καταδείξει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι οποίοι έρχονται πλέον, ενώπιον ενός ορατού οικονομικού αδιεξόδου.
Συμμετέχοντας ενεργά σε ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από εκπροσώπους των αγροτών, των Ενώσεων και συνδικαλιστών με εντολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωρήσαμε στην διαμόρφωση μιας τεκμηριωμένης πρότασης για το αγροτικό πετρέλαιο και τα λίτρα που αντιστοιχούν ως ετήσια κατανάλωση για τις καλλιεργητικές φροντίδες των αγροτών.
Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών αντί να λάβουν υπόψη τις προτάσεις μας που στήριζαν το εισόδημα των αγροτών, προχώρησαν αυθαίρετα στην ανακοίνωση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ύψος που όλοι οι αγρότες θεωρούν απαράδεκτο.
Η εντύπωση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο και στον απλό πολίτη είναι ότι για μια ακόμη φορά τα συναρμόδια υπουργεία φάνηκαν άτολμα και χωρίς την απαιτούμενη πολιτική σκέψη και βούληση να στηρίξουν τους πολίτες της υπαίθρου, για τους οποίους κάνει πολύ συχνά αναφορές ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Οταν το πετρέλαιο σήμερα τιμάται προς 1,40 ευρώ το λίτρο και η διαφορά που επιστρέφει το υπουργείο Οικονομίας ανέρχεται στα 0,34 λεπτά αντιλαμβάνονται όλοι ότι το κόστος του πετρελαίου για τον αγρότη είναι δυσβάσταχτο. Ως εκ τούτου οι αγρότες πληρώνουν τα σπασμένα των όποιων εσφαλμένων πολιτικών χειρισμών και διπλοπληρώνουν επί της ουσίας το πετρέλαιο που χρειάζονται για να καλλιεργήσουν και να παράγουν.
Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί. Και η παραίτησή μου από τη θέση που με ορίσατε ως επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού, προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνει. Να αναδείξει το άδικο της απόφασης και την ανάγκη απόσυρσής της.
Επιπροσθέτως, ένα ακόμη ζήτημα που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της ληφθείσας απόφασης από την κυβέρνηση, αφορά στη μετατροπή των εργοστασίων της ΕΒΖ Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.
Τόσο η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, οι συνεταιριστές αλλά και οι Ενώσεις, χαιρέτησαν και στήριξαν την απόφαση αυτή γιατί έδινε μια άλλη αναπτυξιακή διέξοδο στους αγρότες.
Ωστόσο, τρία χρόνια σχεδόν μετά την επίσημη εξαγγελία δημιουργίας των εργοστασίων παραγωγής βιοαιθανόλης, βρισκόμαστε σε πλήρες αδιέξοδο. Η διοίκηση της Βιομηχανίας παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για το μέλλον των εργοστασίων, αφού όπως φαίνεται, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την πρώτη γενιά βιοαιθανόλης δεν υπάρχει. Η εταιρεία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να προχωρήσει άμεσα η λειτουργία του εργοστασίου με τη χρήση τεχνολογίας δεύτερης γενιάς για την παραγωγή βιοαιθανόλης.
Πιστεύω ότι η περίοδος των λόγων έχει περάσει και πρέπει να περάσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες. Τα πισωγυρίσματα και τα παρακάλια σε υποψηφίους επενδυτές δεν καταδεικνύουν ούτε αποφασιστικότητα, ούτε και την ύπαρξη ενός σχεδίου ικανού να δώσει προοπτική στον αγροτικό τομέα.
Κύριε πρόεδρε,
Αναλογιστείτε ότι από το νομό μας και από τη Θεσσαλία έχουν χαθεί 500 θέσεις εργασίας από το εργοστάσιο της ΕΒΖ και χιλιάδες αγρότες εγκατέλειψαν την τευτλοκαλλιέργεια.
Αρα δεν μπορούμε να παρακολουθούμε με απάθεια την μη υλοποίηση συγκεκριμένων και με χρονοδιάγραμμα, κυβερνητικών εξαγγελιών.
Κύριε Μπατζηλιώτη, ως κυβερνητικό στέλεχος που βρίσκεστε πολύ κοντά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι μόνο, οφείλετε λαμβάνοντας τα μηνύματα από τα μέλη της ΝΟΔΕ και τους πολίτες της υπαίθρου να τους τα μεταφέρετε.
Είναι το ελάχιστο που μπορείτε και εσείς να πράξετε όπως και όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά για να φτάσουν τα μηνύματα εκεί που πρέπει.
Ειδάλλως, νομίζω ότι κι εσείς γνωρίζετε ότι οι πολίτες θα στείλουν με την πρώτη ευκαιρία τα μηνύματά τους εκεί που πρέπει…
Παρακαλώ όπως δεχθείτε την επιστολή αυτή ως κραυγή αγωνίας και μεταφοράς του προβληματισμού μου, που θα κοινοποιήσω και προς τα ΜΜΕ του νομού μας”.

Advertisements
Comments
  1. κι όμως αυτοί οι άνθρωποι (σαν τον κ. Σιδερόπουλο) έχουν μεγάλη δύναμη, αν το συνειδητοποιήσουν, ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος τα μικρορουσφέτια-για τις μεγάλες δουλειές υπάρχουν πλέον μόνο οι λογής- λογής μίζενς- και ας πιέσουν αποτελεσματικά.
    Γιατί στις μικροκοινωνίες υπάρχει ακόμα έστω και αμυδρά το φιλότιμο, που έχει χαθεί εντελώς από την κεντρική πολιτική σκηνή

  2. divaynne says:

    ακόμα και οι ίδιοι καταλαβαίνουν οτι αυτή η ισοπεδωτική πολιτική δεν εκφράζει ούτε αυτούς πόσο μάλλον κανέναν.Ίσως η αρχή πρέπει να γίνει απο την περιφέρεια που έχει εξαπατηθεί και εκγαταλειφθεί εντελώς…

  3. chouvi says:

    Πάντα τέτοια!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s