ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Posted: December 5, 2008 in Γενικότερα..., Νουδου ούστ

update:Σήμερα το μεσημέρι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις.Επόμενο ραντεβού αύριο στη σύσκεψη της ΠΑΣΕ. Το μέλος της επιτροπής Γιώργος Δρόσος δήλωσε πως “η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει και δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση” Είδατε λοιπόν τι εστί Νεα Δημοκρατία?Οτι κάναν και με τους φυλακισμένους που αγνοούσαν τα πάντα.Σαν να μην υπάρχουν.Ομως οι αγρότες είναι αποφασισμένοι και εμείς οι υπόλοιποι ας δείχνουμε κατανόηση αν ταλαιπωρούμαστε απο τις κινητοποιήσεις.Κύριε Κοντέ αν τελειώσατε με τις καταθέσεις και τις κάμερες..την προσοχή σας λίγο..

Aπο την Ελευθερία Λάρισας
Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο ύψος των Τεμπών, κόβοντας την Ελλάδα στα δύο, προχώρησαν χθες το απόγευμα οι αγρότες της Κεντρικής Ελλάδας, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση της νέας ΠΑΣΕ, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων.Σε μια πρωτόγνωρη -για τα τελευταία χρόνια- κινητοποίηση (περισσότερα από 1.500 αυτοκίνητα και πάνω από 2.500 άτομα), οι αγρότες ακολούθησαν την δοκιμασμένη τακτική του παρελθόντος, αυτή των μπλόκων στα Τέμπη για να αναγκάσουν την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ασχοληθεί μαζί τους και όχι μόνο με το Βατοπαίδι.Ο ενθουσιασμός που διακατείχε τους νέους σε ηλικία αγρότες και η διάθεσή τους για κλιμάκωση του αγώνα από το πρώτο λεπτό που βγήκαν στους δρόμους, υπερίσχυσαν της απειρίας της Συντονιστικής Επιτροπής και έφερε τον αποκλεισμό των Τεμπών. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του μέλους της ΠΑΣΕ κ. Γιώργου Δρόσου σχετικά με την καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για παραμονή στα Τέμπη μέχρι το βράδυ, ότι «επειδή δεν καθοδηγούμαστε από κανέναν και δεν μας ελέγχει κανείς έπρεπε να συνεδριάσουμε επί τρίωρο για να καταλήξουμε σε μία από τις πολλές προτάσεις που υποβλήθηκαν».
Τα αιτήματα των αγροτών διαφοροποιήθηκαν σε κάποιο βαθμό, καθώς το αρχικό αίτημα των Λαρισαίων για άτοκο δάνειο 50 ευρώ/στρέμμα σε βαμβάκι και σιτάρι αποσύρθηκε από τα υπόλοιπα μέλη της ΠΑΣΕ και αντικαταστάθηκε από την άμεση ενίσχυση του χαμένου εισοδήματος, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Όπως διευκρίνισε το μέλος της ΠΑΣΕ κ. Γιάννης Ζαχαριάς «ζητούμε από το συνολικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ (πακέτο Μπαρόζο) να δοθούν χρήματα για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα από την κατρακύλα των αγροτικών προϊόντων. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις τράπεζες».
Το δεύτερο αίτημα αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριά «απαιτούμε αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 15%, έλεγχος της αγοράς στην περίπτωση των αγροεφοδίων και τριπλασιασμός του ΕΦΚ στο πετρέλαιο».
Τέλος οι αγρότες ζητούν πάγωμα των αγροκτηνοτροφικών χρεών για τρία τουλάχιστον χρόνια.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Από νωρίς το πρωί τα αυτοκίνητα των αγροτών άρχισαν να συγκεντρώνονται στον κόμβο Πλατυκάμπου και λίγο πριν το μεσημέρι εξελέγη η 15μελής Συντονιστική Επιτροπή.
Αυτή αποτελούνταν από 5 Λαρισαίους και από 3 Φαρσαλινούς, Τρικαλινούς, Καρδιτσιώτες και από τον Δομοκό. Η πρώτη απόφαση ήταν να στείλουν μήνυμα προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για άμεση συνάντηση, ώστε να συζητηθούν οι λύσεις στα προβλήματά τους. Η δίωρη προθεσμία που έδωσαν (μέχρι τις 3 μ.μ.) έληξε, χωρίς να υπάρξει απάντηση από τον Αλέκο Κοντό, με αποτέλεσμα να δοθεί το σύνθημα για μπλόκα.
Έτσι, στις 3:30 μ.μ. το κονβόι των αυτοκινήτων ξεκίνησε από τον Πλατύκαμπο προς τη Γυρτώνη, όπου και διέκοψαν την κυκλοφορία. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι μέσω παράδρομων, η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά και αμέσως στις τάξεις της ΠΑΣΕ σήμανε συναγερμός. Οι χάρτες βγήκαν, τα κινητά τηλέφωνα πήραν φωτιά και τέθηκε το δίλημμα Ευαγγελισμός ή Τέμπη. Η αρχική απόφαση της ΠΑΣΕ ήταν Ευαγγελισμός, αλλά υπό το βάρος του άστατου καιρού και για συναισθηματικούς λόγους, καθώς αρκετοί νέοι αγρότες ήθελαν να μιμηθούν τους πατεράδες τους, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της κοιλάδας των Τεμπών.
Στις 4:30 μ.μ. με κορναρίσματα και με ανεβασμένο ηθικό (παρά τη συνεχή βροχόπτωση) η πομπή των αυτοκινήτων έφτασε στα Τέμπη, όπου τα αυτοκίνητα των αγροτών στάθμευσαν κάθετα, κόβοντας την κυκλοφορία.
Η Τροχαία άρχισε να εκτρέπει την κυκλοφορία των ΙΧ μέσω Στομίου, παραλιών της Αγιάς και τα φορτηγά μέσω Κατερίνης-Ελασσόνας.
Ακολούθησε σύσκεψη της ΠΑΣΕ, στην οποία εντάχθηκαν αγρότες και από τις περιοχές του Βόλου, του Αλμυρού και των παρακάρλιων για το μέλλον της κινητοποίησης. Μετά από τρεις ώρες αποφασίστηκε η παραμονή του μπλόκου μέχρι τις 10 το βράδυ και κατόπιν σε ανοικτή συνέλευση οι αγρότες θα αποφάσιζαν τις επόμενες κινήσεις τους.
Κριτική στην κυβέρνηση
Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε το μέλος της ΠΑΣΕ κ. Γιάννης Ζαχαριάς, καθώς όπως δήλωσε «τους δρόμους τούς κλείνει η κυβέρνηση και όχι οι αγρότες. Είμαστε εδώ μόνο με την αστυνομική μας ταυτότητα και με την αγροτική στην καρδιά μας. Έχουν καταρρεύσει όλα τα προϊόντα και ο αγρότης δεν έχει νόημα να πάει στο σπίτι του, γιατί θα βρει στην πόρτα του ανεξόφλητους λογαριασμούς. Ο αγώνας στο δρόμο είναι μονόδρομος».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s